O fetiță a fost umilită de un echipaj de poliție și un post de televiziune. Se întîmplă în Moldova

O fetiță a fost umilită de un echipaj de poliție și un post de televiziune. Se întîmplă în Moldova

Autoritățile moldovenești au demarat și în această primăvară lupta pentru ecologie, doar că, luptînd pentru protecția ghioceilor, au neglijat protecția copilului.

De această dată urmărim un efort conjugat dintre două direcții ale poliției și o televiziune. Un indicator rutier nou a apărut pe traseul Chişinău-Orhei. Acesta are scopul de a combate comerţul cu ghiocei pe marginea drumurilor. Semnul interzice staţionarea maşinilor pe anumite porţiuni, iar iniţiativa aparţine Inspectoratului Ecologic Orhei şi poliţiei, informează Publica TV.

Reportajul din care aflăm despre aceste măsuri prezintă un echipaj de poliție în plină acțiune. S-a întîmplat ca televiziunea să prindă în „flagrant” trei persoane, deși afară este viscol și zăpada este peste înălțimea unui ghiocel. Cele trei persoane sînt prezentate ca fiind „trei femei”, deși avem în imagine două femei și o minoră în vîrstă de maxim 12 ani. Fetița surprinsă de camerele de luat vederi și expusă priveliștii întregii țări nu are fața acoperită, așa cum prevede etica jurnalistică. Pe lîngă aceasta, infracțiunea comercializării ilegale de ghiocei nu a fost dovedită. Cele două femei și copilul nu aveau ghiocei la ele și au negat faptul că vînd ghiocei. Zăpada și viscolul întăresc evidențele că persoanele umilite de jurnaliști nu puteau vinde ghiocei. Avem de a face cu o calomnie și umilință publică a unui minor cu implicarea unei televiziuni și a unui echipaj de poliție. Această faptă este mult mai gravă, atît din punct de vedere moral, cît și legal, decît posibila comercializare a ghioceilor de către un copil.

De celaltă parte se află absurdul metodelor folosite în lupta pentru ecologie. Întrebarea pe care și-o pune orice șofer este: semnul rutier instalat cu scopul de a stopa vînzarea de ghiocei va rămîne acolo și în restul anului, sau va fi scos după ce perioada scurtă a ghioceilor se va încheia? Oare vînzarea și cumpărarea de ghiocei este o încălcare rutieră care poate fi pedepsită printr-o amendă emisă de inspectoratul poliției rutiere? Poate că ar fi fost mai clară intenția autorităților dacă se emitea un indicator ecologic, așa cum sînt cele care atenționează asupra existenței cerbilor și a altor animale în zonă? Un semn rutier care interzice comercializarea și cumpărarea ghioceilor și a ciupercilor în zonă ar fi fost singurul semn adecvat și prea suficient.

Probabil instanțele și instituțiile statului abilitate ar trebui să verifice în ce măsură inițiativa polițiștilor de la Orhei este una legală, iar CCA să analizeze dacă umilirea unui minor pentru o faptă pe care nu a comis-o este conformă cu etica și normele deontologice ale practicii jurnalistice în Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *