Salcia albă – aspirina vegetală pe care o folosea Hipocrate

Salcia albă  – aspirina vegetală pe care o folosea Hipocrate

SALCIA ALBĂ este arborele din scoarța căruia s-a extras în anul 1828, de către farmacistul francez Henri Leroux, salicina – din care, în anul 1835, chimistul german Karl Lewieg a obținut acidul acetilsalicilic. Mai departe, în anul 1897, chimistul Felix Hoffmann a realizat, în Germania, prima formă chimică pură 100% de acid acetilsalicilic, adică aspirina. Ulterior, în anul 1899, compania Bayer a trecut Aspirina ca marcă înregistrată. Așadar, putem afirma cu precizie, că scoarța de salcie albă este aspirina vegetală – strămoșul natural al aspirinei de sinteză.

În antichitate, părintele medicinei Hippocrate, tămăduia febra, durerile de spate și reumatismul cu ceai din scoarță de salcie albă, iar gravidelor în travaliu le recomanda să mestece încet frunze de salcie, pentru ca durerile nașterii să devină suportabile.

Aspirina vegetală are acțiune antifebrilă, analgezică, antiinflamatoare. Ea trateaza bolile reumatismale, ameliorează durerile musculare, fiind recomandată pentru menținerea sănătății și reducerea inflamațiilor la nivelul articulatiilor, ligamentelor, tendoanelor și al mușchilor. Scoarța de salcie albă are efecte vasodilatatoare și antioxidante, previne depunerea de colesterol pe vasele de sânge, pe arterele coronare. Deoarece menține fluiditatea sângelui, are capacitatea de a preveni îngroșarea vaselor de sânge, putând preveni cu succes, infarctul.

Este un remediu bun și în caz de răceli, dureri de cap, gută, tromboflebită, tromboză, accident vascular cerebral, boli virale (nu distruge virușii, dar inhibă acțiunea lor dăunatoare), previne cataracta și poate ajuta în vindecarea aterosclerozei.

Este leac și pentru dureri menstruale, stări de iritabilitate nervoasă, anxietate sau insomnii pe fond nervos.

Cum o preparam?

Scoarța de salcie se râșnește și apoi se depozitează într-un borcan închis ermetic. Se va măcina întotdeauna doar cantitatea necesară pentru 2 săptămâni, deoarece se oxidează și își pierde capacitățile curative. Se va administra o linguriță rasă de pulbere, de 3-4 ori pe zi. Se poate administra și ca decoct, fierbându-se 8 lingurițe de scoarță de salcie într-un litru de apă, timp de 5 minute. După ce se răcește și se strecoară, se bea pe parcursul unei zile.

Scoarta de salcie poate fi culeasă primăvara, înainte de a-i da frunzele sau poate fi cumpărata de la magazinele naturiste. Ea se găsește si sub formă de comprimate cu extract de Salix ( denumirea științifică a salciei ), naturale 100% sau sub formă de gemoderivate.

Contraindicatii

Aspirina vegetală NU produce efecte dezastruoase asupra organismului, ca și aspirina de sinteză, care provoacă tulburari grave de coagulare a sângelui (produce hemoragii interne), favorizează apariția ulcerului gastric, a gastritei hiperacide, inhibă acțiunea antimicrobiană a leucocitelor și producția de anticorpi, fenomen care scade dramatic rezistența organismului în fața bolilor. Aspirina vegetală se utilizează cu prudență la persoanele aflate în tratament cu anticoagulante (crește timpul de sângerare) și nu se administrează în caz de hemoragii, hemofilie, sarcină, alăptare, alergie la salicilați, alergie la salcie. Se recomandă prudența persoanelor cu astm bronșic, bronșită astmatiformă sau cu teren alergic.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *