ALBĂSTREAUA – floarea împărătească a Prusiei

ALBĂSTREAUA – floarea împărătească a Prusiei
ALBĂSTREAUA, această floare de câmp cu proprietăți miraculoase, era floarea preferată a lui Wilhelm I ( Wilhelm Friedrich Ludwig von Hohenzollern ) – primul împărat german și rege al Prusiei. Astfel, albăstreaua a devenit simbolul regatului prusac, iar culoarea ei a luat numele de ”albastru de Prusia”. Într-o scrisoare din 2 septembrie 1895, scriitorul german Theodor Fontane a declarat că Berlinul arăta „ca o albăstrea” la nunta de aur a împăratului Wilhelm I cu Augusta, în 1879. Câmpurile au fost golite de albăstrele pentru a împodobi orașul și toți prusacii au fost îmbrăcați în albastru. Nu există o altă floare care să se identifice mai bine cu spiritul prusacilor, decât semeața albăstrea.

În Evul Mediu, albăstreaua a fost considerată o plantă medicinală universală, folosită atât pentru afecțiunile interne, cât și pentru cele externe. Era folosită pentru vindecarea rănilor, a mușcăturilor de insecte otrăvitoare, păianjeni și scorpioni. Era un remediu rapid și pentru aftele bucale și problemele oculare. Ingredientele active din albăstrele sunt taninurile, flavonoidele, sărurile de potasiu, magneziu, mangan, substanțele amare și mucilagiile, care dau plantei proprietăți terapeutice digestive, antiinflamatoare, antibacteriene, cicatrizante, astringente, dezinfectante, spasmolitice, diuretice, antidiareice și calmante.
Albăstrelele au efecte vindecătoare în infectiile urinare, deoarece stimulează secreția de urină și ajută la eliminarea toxinelor din organism. Detoxifică ficatul și stimulează secrețiile biliare, fiind un ajutor eficient în dischinezia biliară. Ameliorează indigestia și diareea. Reduce producerea acidului gastric, are efect preventiv asupra disconfortului stomacal și a problemelor digestive. Are efect calmant în tuse și bronșită. Scade febra în răceli și gripe. Ameliorează crampele menstruale, au un efect calmant asupra sistemului nervos, fiind benefice în anxietate, stres, depresii, nervozitate și dureri de cap.
De efectele tămăduitoare ale albăstrelelor se pot bucura și cei care suferă de insuficiență cardiacă și hipertensiune. Consumat regulat, ceaiul din albăstrele ameliorează reumatismul și guta. Gargara cu ceai din albăstrele calmează durerile dentare iar conjuctivitele, inflamațiile pleoapelor, iritațiile oculare, corneea ulceroasa, ochii obosiți și pleoapele căzute, pot fi tratate cu spălături în zona ochilor, comprese și cataplasme cu albăstrele, aplicate pe ochi.
Cataplasmele pot fi aplicate și pe răni, tăieturi sau ulcerații, vindecându-le. În același scop se folosește și sucul obținut din frunzele de albăstrele. Această floare de câmp albastră, fiind și un bun astringent oral, curăță ulcerațiile de la nivelul gurii, aftele, rănile mucoasei bucale și gingiile iritate.
Cum folosim albăstrelele?
Putem beneficia de puterea tămăduitoare a albăstrelelor prin intermediul ceaiului, a mierii de albine, a băilor calde și a tratamentelor cosmetice. Ceaiul de albăstrele se consumă pe stomacul gol, înainte cu 30 de minute de mesele pricipale, sub formă de infuzie: 1-2 lingurițe de flori uscate și pisate la 250 ml apă clocotită, se acoperă 15 minute și apoi se poate bea. Harnicele albinuțe iubesc albăstrelele, mierea de albăstrele fiind considerată o adevărată delicatesă. Are o culoare deschisă, un gust fin, este ușor amăruie și are o multitudine de efecte terapeutice datorită proprietăților ei active. Liniștește sistemul nervos, este fortifiantă, nutritivă, regenerantă, revigorantă, anibacteriană, antiinflamatoare, fiind recomandată și în afecțiunile oculare, hepatice, renale, reumatism și gută. Băile cu albăstrele se recomandă atunci când există iritații ale pielii, eczeme umede, prurit și leziuni ulcerate. De asemenea, băile de relaxare cu albăstrele, au efecte vizibile și imediate asupra tonusului pielii. În industria cosmetică albăstrelele sub formă de extract sau ulei sunt adăugate în diverse creme hidratante, demachiante sau loțiuni de plajă, care au efect calmant și de antiîmbătrânire asupra pielii. Compresele reci cu infuzie de albăstrele diminuează și previn apariția ridurilor, regenerează pielea și îi dă fințe. Masca cu albăstrele are efecte regenerante asupra tenului, epiderma devenind mai suplă și mai catifelată. Albăstrelele pot fi folosite și la decorarea deserturilor și a salatelor.
Contraindicații:
Alergie la albăstrele. Nu se cunosc efecte secundare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *