RUBARBA – curăță și înnoiește ficatul, previne diabetul și alungă cancerul

RUBARBA – curăță și înnoiește ficatul, previne diabetul și alungă cancerul

RUBARBA este o plantă perenă care apare la începutul primăverii și este consumată mai mult în combinații dulci ( gem, compot, suc, tarte, plăcinte ) de parcă ar fi un fruct, deși, este o legumă cu efect astringent, purgativ, tonic, antiinflamator, antioxidant, anticancerigen, antialergic și antimicrobian.

Frunzele de rubarbă trebuie îndepărtate înainte de preparare și nu trebuie consumate, deoarece conțin cantități mari de acid oxalic – care poate provoca intoxicații, calculi renali și urinari. Așadar de la rubarbă se consumă doar tulpinile și rizomii.

Cultivată din vremea Chinei Antice, rubarba a fost folosită în medicina tradițională chineză pentru proprietăţile sale vindecătoare. Rubarba reduce inflamațiile ficatului, fiind un remediu foarte bun în afecțiunile hepatice, inclusiv în hepatite. Protejează ficatul, îmbunătățește funcțiile lui, elimină toxinele din organism, regenerează celulele hepatice și este un tonic excelent. Scade tensiunea arterială și colesterolul, previne afecțiunile cardiace, reduce riscul apariției cancerului și stopează dezvoltarea anormală a celulelor.

Culoarea roșiatică a rubarbei este dată de antioxidanții prezenți – licopenul și antocianinele, care reduc stresul oxidativ și previn cancerul. Rubarba este și o sursă importantă de luteină, care neutralizează acțiunea radicalilor liberi și îmbunătățește sănătatea ochilor. Vitamina K din rubarbă reduce rezistența organismului la insulină, adică previne diabetul.

Benefică și pentru femeile aflate la menopauză, reglează greutatea corporală – arde grăsimile, are un conținut mare de fibre alimentare care ajuta la reglarea sistemului digestiv și combat indigestia.

Conținutul mare de proteine, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, vitaminele A, B1, B2, C întăresc sistemul imunitar, previn infecțiile și cresc puterea de apărare a organismului în fața bolilor. Are proprietăți antibacteriene puternice și ajută la stoparea afecțiunilor produse de stafilococul auriu.

Cum se consumă?

Tulpinile de rubarbă crudă se pot consuma ca atare sau adăugate în salate. Sucul de rubarbă proaspăt stors, puțin îndulcit cu sirop de arțar ( sau miere) , diluat cu apă și presărat cu coaja rasă de lămâie, este foarte gustos și sănătos. Compotul de rubarbă se pregătește cu nucșoară sau scorțișoară. Gemul de rubarbă se face simplu sau în combinație cu căpșuni. Se pot face tarte sau plăcinte cu rubarbă, simple sau cu struguri adăugați. Supele cremă de rubarbă sunt delicioase în combinație cu mentă, iar in ciorbe, rubarba este folosită pentru acrit.

Contraindicații

Gută, reumatism, pietre la rinichi, la vezica urinară, artrită, epilepsie. Frunzele NU se consumă.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *