PĂDUCELUL – leacul inimii
PĂDUCELUL este leacul inimii. Un arbust spinos, cu o mare duritate lemnoasă, plin de flori delicate și albe (uneori roz) primăvara și de fructe mici și roșii, toamna, ne dăruiește sănătate inimii prin abundența de principii active pe care le conțin florile, fructele și frunzele lui. Coroana de spini pe care a purtat-o Iisus Hristos se presupune că a fost făcută din crengi spinoase de păducel, simbolizând legătura plantei cu viața și cu moartea.
Vikingii, numeau spinii păducelului, „spini de dormit”, pentru că ii foloseau în ritualuri, ca sa inducă somnul magic. Chiar și Frumoasa din pădurea adormită, a căzut în somnul său de o sută de ani, după ce s-a ințepat în fusul din lemn de păducel. Celții considerau păducelul casa unor zâne bune. Din acest motiv, paturile de copii erau construite din lemn de păducel, pentru a păstra zânele malefice departe de ei.
Efectul tămăduitor al păducelului a fost descoperit de un cleric englez din secolul al XVIII-lea, care a observat că, atunci când erau obosiți și își pierdeau suflul, caii lui mâncau fructe roșii de păducel și iși reveneau imediat. Studii făcute ulterior, în spitale universitare, au demonstrat o creştere cu până la 40% a capacităţii de efort, la persoanele care consumau păducel. Efectul vindecător al păducelui asupra inimii și a problemelor circulatorii, a fost studiat științific în anul 1896. Oamenii de știință au publicat concluziile privind efectul păducelului asupra anginei pectorale, în New York Medical Journal în 1896. De atunci, păducelul a fost folosit oficial în tratamentul bolilor de inimă și a problemelor circulatorii.
Păducelul este un remediu de neegalat în tulburări de ritm cardiac – tahicardie, aritmie (palpitații ), extrasistole, insuficiență cardiacă, cardiopatie ischemică, angină pectorală, hipertensiune arterială ( previne și combate ), tensiune arterială oscilantă și afecțiuni cardiovasculare care apar pe fond nervos. De asemenea, previne infarctul miocardic, este deosebit de eficient în sechelele postinfarct – revascularizează muşchiul cardiac, stabilizează valorile tensiunii arteriale, ajută la mărirea calibrului vaselor de sânge care alimentează inima. Administrarea de păducel are rezultate remarcabile și în tulburările specifice premenopauzei – bufeuri, palpitaţii, stări de nelinişte şi nervozitate.
Este benefic în nevroze, stări de anxietate și atacuri de panică, datorită efectului calmant, de stabilizare a emoţiilor și a agresivității crescute. Scade colesterolul, susține aparatul cardioascular în perioadele de stres, este un bun relaxant, ușor sedativ și are proprietăți antioxidante.
Cum se consumă?
Fructele de păducel se pot consuma în stare proaspătă sau se pot adăuga la preparatele din carne de pasăre și pește, pentru frăgezirea cărnii și a oaselor. Se comercializează fructele, florile și frunzele, sub formă de ceaiuri, tincturi, gemoderivate și comprimate. Păducelul se poate administrara și sublingual – florile și frunzele uscate se macină fin cu o rășniță electrică și apoi se ia o linguriță rasă de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă timp de 10-15 minute după care se înghite cu multă apă. În cure de peste 6 luni, păducelul previne apariţia sau agravarea bolilor de inimă şi a bolilor vasculare, previne depresia şi alterarea capacităţilor mentale care pot să apară odată cu înaintarea în vârstă.
Contraindicații
Femeilor gravide, celor care alăptează și copiilor sub 12 ani, nu li se recomandă consumul de păducel. Intoleranță la păducel.