În Romania, urzica se foloseşte în tratamentul a peste 80 de boli. Vezi la ce se folosește urzica în America de Sud, Brazilia sau Cuba

În Romania, urzica se foloseşte în tratamentul a peste 80 de boli. Vezi la ce se folosește urzica în America de Sud, Brazilia sau Cuba

De 2000 de ani, planta care este răspândită pe toate continentele, este folosită ca leac pentru cele mai grave afecţiuni. Urzica are o concentraţie mare de carotenoide (provitamina A) cu acţiune regeneratoare a pielii şi a mucoaselor, de vitamine precum B2, C, K, de acizi (folic şi pantotenic), de flavonoizi, taninuri, uleiuri volatile, substanţe renumite pentru efectul tonic, cicatrizant şi antiinflamator.

„Trebuie precizat de la început că, datorită proprietăţilor antianemice, remineralizante, hemostatice, antidiareice şi hipoglicemiante, urzica este venerată pe tot globul, ca o „regină a verdeţurilor” , susţine Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. În ţări din America de Sud, urzica se foloseşte în tratarea unei game variate de afecţiuni. În Brazilia, de exemplu, este folosită ca leac pentru diabetici; în Cuba, urzica este recomandată în caz de insuficienţă renală, de răni sau de arsuri; în Mexic, planta pişcătoare tratează afecţiuni ale pielii şi febra; în Peru, aceasta şi-a câştigat reputaţia de calmant pentru astm, pentru ulcer, pentru dureri musculare şi artritice; în schimb, în Venezuela, terapeuţii tratează cu urzică bolile venerice, afecţiunile febrile şi rănile deschise.

În Romania, urzica se foloseşte în tratamentul a peste 80 de boli.

Beneficiile consumului de urzica: 

Contribuie la scaderea glicemiei, fiind un ajutor de nadejde in cazul diabeticilor; – este un remediu excelent pentru afecţiunile cardiace – specialiştii au demonstrat că urzica este un leac dovedit în combaterea hipertensiunii arteriale şi a tahicardiilor; – este un hemostatic renumit – poate sa oprească sângerările nazale şi gingivale; – este un bun depurativ, deoarece ajută la eliminarea abundentă a acidului uric din ţesuturi – daca este consumata sub forma de infuzie, tinctura sau macerat. Datorită acţiunii diuretice, ceaiul de urzici este indicat în tratamentul unor afectiuni frecvente: reumatismul, guta şi litiaza renală; – distruge viermii intestinali; – stimulează metabolismul, secreţia bilei, secreţia pancreatică şi intestinală; – acţionează împotriva bacteriilor, stopând multiplicarea lor. În bronşite şi astm, urzica fluidifică secreţiile bronşice şi favorizează expectoraţia; – contribuie la formarea normala a globulelor rosii si a hemoglobinei; – combate starile de oboseala si epuizare; – imbunatateste tonusul si rezistența organismului; – stimuleaza secretia glandelor mamare la femeile lauze; – ajuta la eliminarea lichidelor retinute in exces in corp; – ajuta la detoxifierea organismului; – reduce disconfortul care apare la nivelul articulatiilor; – mentine sanatatea prostatei.

Cum o folosim?

Deoarece urzicile conţin şi o toxină urticantă, care înţeapă, de la urzici se folosesc doar frunzele tinere. Planta matură, care înţeapă, combate circulaţia periferică deficitară şi nevralgia sciatică – prin urzicarea zonelor afectate de boală. Atunci cand sunt gatite, urzicile se recomanda a fi consumate fara prelucrare termica. Doar spalate foarte bine si tocate sau date prin blender. Se amestecă apoi cu lămâie și ulei de masline presat la rece. Pasta rezultată se poate consuma pe pâine prajita.

Ceaiul de urzica se consuma sub forma de: – macerat la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu macerat pe zi, cu 30 minute inainte de mese; – infuzie – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Se administreaza 3 cani cu infuzie pe zi, cu 30 minute inainte de mese.

Contraindicații:

Consumată în cantități mari, urzica mareste coagulabilitatea sângelui. La vârstnici poate agrava tromboflebita. Din cauza acțiunii sale diuretice, consumul prelungit de urzici, poate cauza un dezechilibru electrolitic. Cei care consumă în mod repetat urzică, trebuie să aibă grijă ca în dieta lor zilnică să introducă suficient potasiu. Cercetările de laborator au dovedit că urzica determină contractile uterului, deci femeile gravide ar trebui să se ferească de consumul de urzică.

Citește și: LEURDA: vezi de ce o mănâncă urșii când se trezesc din hibernare și la ce o foloseau dacii și romanii



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *