Beneficiile consumului de ovăz

Beneficiile consumului de ovăz

OVAZUL este din punct de vedere nutrițional, unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece conține carbohidrați cu absorbție lentă din fibre, foarte multe proteine, substanțe minerale și vitamine. Din păcate ovăzul este folosit în proporție de 95% ca hrană ideală pentru cabaline şi doar 5% pentru consumul uman, deși ovazul constituie opţiunea cea mai sănătoasă pentru un mic dejun perfect, care face minuni în organismul nostru.

Beneficiile consumului de ovăz

Datorită prezenţei beta-glucanului, o categorie specială de fibre solubile, ovăzul previne infecţiile bacteriene şi virozele respiratorii, întărind sistemul imunitar. Afecţiunile respiratorii pot fi tratate cu preparate din ovăz, care se indică în tratamentul astmului bronşic, ca expectorant, în bronşite, în laringite şi pentru vindecarea tusei.

Ovazul protejează inima – antioxidanţii din ovăz luptă împotriva acţiunii radicalilor liberi, protejând vasele de sânge împotriva depunerilor de colesterol, responsabile de apariţia bolilor de inimă.

Reglează nivelul de zahăr din sânge – fibrele conferă senzaţia de saţietate şi ajută la îndepărtarea poftei de dulce, prevenind astfel fluctuaţiile glicemiei.

Reduce riscul de diabet de tip 2 – datorită conţinutului ridicat de magneziu din ovăz se va reduce rezistenţa la insulină, principalul factor de risc în apariţia diabetului zaharat. În combinaţie cu produsele lactate, ovăzul poate reduce cu până la 50% riscul de diabet, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.

Ovazul previne instalarea cancerului de sân – în special la menopauză, femeile au nevoie de fibre din cereale integrale pentru a reduce riscul de cancer mamar. Studiile indică faptul că femeile care consumă ovăz înainte de instalarea menopauzei au cu 41% mai puţine riscuri să se îmbolnăvescă de cancer de sân. Riscul poate fi şi mai mult redus, respectiv cu 30 de procente, dacă, pe lângă ovăz, includeţi în meniu fructe proaspete care sunt excelente surse de fibre.

Şi aparatul urinar beneficiază de pe urma ovăzului, care este diuretic, calmează durerile din colicile renale şi vezicale si vindecă litiaza urinară şi biliară. În plus, ovăzul ajută şi glandele sexuale, rezolvând sterilitatea şi impotenţa şi fiind tonic uterin.

Copiii sunt feriţi de pericolul astmului dacă mănâncă încă de la vârste fragede ovăz la micul dejun. Ovazul reduce apetitul prin proprietăţile de control asupra hormonilor foamei pe care le detine, asigurand stare de satietate pentru mult timp. Conţinutul bogat de fibre promovează un tranzit intestinal sănătos, astfel că nevoia de laxative dispare.

Ovăzul este o cereală foarte indicată în afecţiunile digestive, având rol de stimulare a digestiei, de calmare a spasmelor intestinale şi rol laxativ. El se recomanda şi în afecţiunile ficatului, mai ales în inflamaţia colecistului (colecistită). Reglează nivelul tensiunii arteriale – prin acţiunea benefică a fibrelor asupra circulaţiei sangvine pot fi prevenite bolile cardiovasculare, “ucigaşul” numărul 1 la nivel mondial.

Ovăzul este bogat şi în inhibitori ai proteozei şi din această cauză este foarte indicat în lupta cu tumorile pe care le dizolvă (în special la cancerul intestinal).

Reduce stresul oxidativ si ajută la controlul greutăţii corporale, deoarece fibrele din ovăz absorb cantităţi mari de apă si astfel starea de satietate produsa, va reduce mult consumul de alimente.

Contraindicatii

Ovăzul nu are efecte adverse, însă poate provoca flatulenţă şi creşterea peristaltismului. Ovăzul este bogat în gluten, de aceea trebuie evitat de persoanele care suferă de boală celiacă sau obstrucţie intestinală. Supradozajul determină dermatită de contact şi balonare abdominală.

ATENTIE! Consumul de ovaz implica obligatoriu, cresterea consumului de apă.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *