Primul interviu cu Igor Kistol, regizorul moldovean nominalizat la premiile NIKA
Ești un actor încă tînăr, de școală veche, școala de la Moscova. Care este rolul care te-a consacrat? Ce ți-a plăcut să joci și cum de ai ajuns să regizezi? Este un moft, sau o ieșire dintr-un punct înghețat?
Eu am jucat destul de mult, atît roluri mari cît și roluri mici, dar cu un soi de regret recunosc faptul că nu am avut un rol mai complex decît Chirița cu care am debutat. Acolo s-au suprapus mai multe: tinerețea, dorința creativă, dragostea pierdută și mirosul scenei care nu se uită. Nu neapărat dorința de a regiza m-a făcut să mă apuc de film, ci dorința de a mă exprima prin intermediul limbajului cinematografic. E un limbaj care nu are început și sfîrșit, și are posibilități nemărginite.
Chirița te-a făcut faimos în Chișinău, aveai întrevederi cu oameni mari de stat, la nivel de președinție, erai o stea moldavă, cum se zice. Totuși, acum ești în Moscova. De ce ai plecat din Chișinău? Ultimul tău film, făcut la Chișinău în limba română cu actori autohtoni, este o formă de a te reîntoarce acasă?
Eu nu am plecat niciodată de acasă. Am plecat din Chișinău în București, pentru că în 7 ani de Chișinău m-am maturizat și am vrut la o nouă școală J Am vrut să încerc dimensiuni mai mari decît ceea ce putea oferi Chișinăul, cu toate că jucam în teatru “Eugene Ionesco” în continuare, făceam naveta. Aflarea la Moscova este și ea provizorie, mi-I dor de casă.
Ce sînt premiile NIKA la care te-ai pomenit nominalizat?
NIKA e un soi de Oscar rusesc și oferă premii penru filme din CSI (statele din fosta URSS) e o traditie de 31 de ani. Culmea e că acțiunea din filmul meu se petrece tocmai pe 31 mai și e a 31 ediție a academiei de film NIKA.
E o coincidență providențială. despre ce e filmul tău?
Despre raiul părăsit.
Crezi că îl vom vedea în cinematografele din Moldova?
Frumos ar fi să facem premiera chiar pe 31 mai. Abia aștept întîlnirea filmului cu spectatorul nostru, mai bine zis cu spectatorul lui…
Îți doresc succes și îți mai doresc să te aștepte nu doar Moldova, ci și România, unde ai și început să trezești curiozitatea prin această surprinzătoare nominalizare, dar și pentru că îl ai în rolul principal un actor de Cannes, Valeriu Andriuță, preotul din filmul lui Mungiu, “După dealuri”.
Și eu vă mulțumesc.
––––––––––––––
Fotografii folosite: Stopcadre din filmele „Departament” (2013) și „Vînătoarea de diavol” (2017).
Citește și: Un fil moldovenesc nominalizat la premiile NIKA
Sau viziunează o Parodie la 8 martie cu Igor Kistol