O nouă apariție editorială semnată Savatie Baștovoi, de data aceasta o carte ilustrată: Peștele-pescar

O nouă apariție editorială semnată Savatie Baștovoi, de data aceasta o carte ilustrată: Peștele-pescar

Dumitru Ichim, preotul poet din Canada, autorul volumului de poezii „Tu știi că te iubesc” și tată a șase copii, face o recenzie proaspătei cărți ilustrate lansată de Savatie Baștovoi: „Ceea ce apare ca o frumoasă poveste adresată copiilor ni se adresează nouă celor mari”

Întotdeauna m-a impresionat originalitatea creativă a părintelui Savatie Baștovoi, fie ca pictor, fie ca poet. Ce îți atrage atenție este prospețimea slovei-culoare de a privi lumea precum sfinții și copiii în esența lucrurilor. A spune mai simplu este cum se exprima Brâncuși – ”eu sculptez nu aripa, ci zborul”.

De fapt, cărțile scriitorului, pictorului pentru copii sunt un mod foarte subtil prin care cugetătorul ne introduce la ”frumsețea cea dintâi” a lumii și a omului. Dacă nu le citim din partea ”răsăritului de sus” a sufletului pildele criptice ale poetului rămân la nivelul esopian de literatură, dar ar fi o mare nedreptate ce am face poetului Savatie Baștovoi dacă nu i-am deschide poarta de aur a metaforei mari, e ca și cum cărțile lui C.S.Lewis le-am pune pe raftul ambiguu pt ocult sau pt copii.

Nu numai urâtul șochează, ci și frumosul, dar în alt fel prin ek-stasis. Aparent, ceea ce apare ca o frumoasă poveste adresată copiilor ni se adresează nouă celor mari. Straniul personajelor Omul-Vacă, Peștele-Pescar ne șochează pentru că ne-am învechit și gândim ca în butada lui Heine: Animalele când se jignesc numesc pe celălalt animal, om.

Savatie Bastovoi ne duce în lumea copiilor, în sensul înalt al cuvântului, despre care Mântuitorul spunea: ”De nu veți fi ca aceștia nu veți intra întru Împărăția Cerurilor!”, lumea paradisiacă din mistica poetică a Sf. Ioan al Crucii în care omul e frate cu soarele, cu luna, cu vântul și celelalte stihii, asa cum un copil se poate adresa cu naturalețe Omului-Vacă, pentru că sufletul lui e curat și nu s-a pervertit la nivelul obiectivizării lumii prin păcat, naturalețea de a vedea alături creaturile lui Dumnezeu.

Cartea ”Peștele-Pescar” e scrisă de un copil, (numai geniilor pot rămâne tot timpul copii) și adresată deopotrivă copiilor, dar și adulților, o metaforă de a descopri și a ne descoperi lumea în care ar trebui să trăim – lumea de pe Planeta Ichthys la care titlu face aluzie.

DUMITRU ICHIM, preot și poet (Canada) – pentru Antiparenting.roLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *